Dankbaarheid uiten naar je partner kan een relatie verbeteren. Een gedachteloos of automatisch “dank je” helpt echter niet echt.
Na een langere tijd samen te zijn, zeggen mensen vaak minder vaak ‘Ik hou van je’.
Maar die woorden mogen niet leeg zijn. Veel mensen zeggen ‘Ik hou van je’, maar handelen er niet naar.
Let op de woorden en zinnen die meestal als klein worden beschouwd. Vaak merken we hun implicaties niet op, maar hun implicaties zijn enorm.
Zeg dat je aan hen hebt gedacht. Zeg wat je in hen bewondert. Zeg dat je ze mist. Troost hen. Verzeker hen ervan dat je naar hen luistert, dat je aan hen denkt, dat je aandacht aan hen besteedt.
Bedank je partner. Vertel hen dat je van hen houdt. Maar dring er niet op aan dat ze zeggen dat ze van je houden. Als ze het voelen, zullen ze het zeggen.
Als je partner ziek is, hoef je niet te wachten tot ze om hulp vragen. Je merkt het op en doet het gewoon. Als ze verdrietig zijn, laat ze niet om een knuffel vragen. Geef ze gewoon een knuffel. Wees niet onoplettend, laat hen zich niet eenzaam voelen.
Als ze enthousiast zijn, wees enthousiast. Spiegel hun gevoelens en emoties. Maak geen slechte grappen. Wees niet gierig met emoties wanneer ze duidelijk enthousiast zijn.
Ben jij het type persoon dat zijn emoties in zichzelf opsluit en ze laat sudderen? Communiceer eerlijk. Verberg je emoties niet.
Wees niet bang om te zeggen ‘Ik hou van je’. Wees niet bang om er dom uit te zien. Als ze van je houden, zullen ze zich ook dommer gedragen. Je kunt dichter bij elkaar komen door wat gekheid.
Omarm elkaar als afzonderlijke mensen met individuele levens, die gewoon goed genoeg met elkaar kunnen opschieten om samen langs de weg te hobbelen.
Dan komt wederzijdse betrokkenheid en steun in elkaars vooruitgang, zelfs wanneer dingen moeilijk of gevaarlijk zijn. Maar altijd aanvullend, nooit volledig. En altijd met mededogen en zorg.
Je hoeft niet te falen op het gebied van waardering.